fallback

Имотите във Варна остават най-скъпи

Жилищният пазар в България все още е далеч от възстановяване

21.10.2011 | 14:08 Автор: Ралица Пейчева

Цените на жилищата в България продължават да падат и през последното тримесечие, показват данните на Националния статистически институт. От тях става ясно също, че Варна отново е на челна позиция по скъпи апартаменти. Иначе, на годишна база поевтиняването е с 6.1%.

Жилищата поевтиняват в 20 от областните градове, като по-значително е в Смолян - с 4.7%, Ямбол - с 4.2%, и Плевен - с 3.7%. Увеличение на цените е регистрирано в Бургас, Видин, Ловеч, Пазарджик, Пловдив, Разград, Добрич и Хасково.

Според експерти, засиленият интерес към апартаментите на морето се дължи на повишеното търсене на имоти по Черноморието от страна на чужденци. За първите 6 месеца от годината най-активните пазари в страната са в София и Южното Черноморие. Докато в столицата обаче купувачите са предимно българи, то по морето са основно руснаци.

Последните данни на НСИ затвърдиха опасенията на хората от бранша, че жилищният пазар в България все още е далеч от възстановяване. „Безработицата, замръзналите доходи и свитото потребление са основен фактор за бавното „оздравяване“ на пазара“, коментира Иван Тодоров, управител на агенция за имоти.

Статистиката на НСИ не обхваща новопостроените апартаменти, къщи, луксозни жилища. Обект на изследването са цените на реално продадените от домакинствата апартаменти в областните градове

Според данните от последното преброяване,  на всеки българин, включително и бебетата, се падат средно по две жилища. Броят на имотите у нас е 3 887 076, като непрекъснато расте. Само за 10 години домовете в България са се увеличили с близо 200 000, показват още числата на НСИ.

fallback
Още от България
fallback