fallback

Сезонът на ракията: Едно канче и всяка мома е миска!

Майсторите споделят каква е тънкостта на изкуството да свариш ароматна и пивкава "кайсиевка"

06.09.2017 | 18:44 Автор: Мария Аладжова

Всяка година през тези септемврийски дни в Силистренско се вари кайсиевата ракия - една от емблемите на Крайдунавска Добруджа. 

Лятото беше добро за кайсиите и грижливите стопани си отделиха в бидоните за ракия. Сред тях е и Илия Арабаджиев:

"Не трябва да престоява много, на 12-я ден трябва да почне да се сваря. След това, ако е много горещо, я хваща киселината и губи аромата. Губи аромата като мине времето. Като всеки човек – като остарее, губи всичко", споделя изпитаната рецепта и философията си Илия.

В неговия казан идват всякакви хора – едни имат опит, други - не. По-опитните съветват - ракията трябва да се вари на бавен огън.

Добрият краен продукт се познава по усещането, което оставя у пиещия:

"Тази течност е толкова хубава и при едно хубаво канченце изпито, всяка мома ти се струва като миска - "Силистра 2017 година", казват майсторите на "кайсиевката".

Вижте още в репортажа на кореспондентите на Bulgaria ON AIR.

fallback
Още от България
fallback