fallback

Дянков реже 100 млн. лева от бюджета на МВР

В сметките на финансовото министерство за 2012 са заложени повече пари за наука, култура и спорт

20.10.2011 | 12:40 Автор: Ралица Пейчева

Министерството на вътрешните работи ще разполага със 100 милиона лева по-малко в бюджета за 2012 година, научи Bulgaria On Air от добре информиран източник. Проектобюджетът вече е изготвен от финансовото министерство, но ще бъде внесен за разглеждане от кабинета едва след изборите – най-рано в края на следващата седмица.

През 2011 МВР разполагаше с 1.06 млрд. лева бюджет, от които 99 милиона собствени приходи, а остатъкът – държавна субсидия. В новите разчети силовото ведомство ще остане с малко над 900 млн. лева. Bulgaria On Air потърси за потвърждение пресцентъра на финансовото министерство и получи отговор, че министър Дянков вече е казал, каквото е имал да казва по темата.

„Новият бюджет ще бъде подобен на сегашния... с повече пари за образование, повече пари за наука, доста повече пари за култура, малко повече пари за спорт заради олимпиадата, макар че фокусът ще е върху детско-юношеския спорт", заяви финансовият министър, цитиран от БНР. "Ако мине новият закон за хазарта, който е в парламента и вече е одобрен от Европейската комисия, там ще има допълнителни още 30 до 40 милиона за спорт. И по-малко пари за сектора "Сигурност", добави Дянков, като обаче отказа да уточни сумите.

Един от основните упреци към правителството е, че харчи повече пари за сигурност и подслушване, отколкото за образование, наука и социална политика. Заради това Дянков още в края на лятото намекна, че планира съкращаване на субсидията за МВР. Това предизвика острата реакция на вътрешния министър Цветан Цветанов ("Не Симеон Дянков е човекът, който определя какъв ще бъде бюджетът. Има премиер и Народно събрание”).

fallback
Още от България
fallback