fallback

България отново шампион по измами с еврофондовете

Обновена в 13:50

19.10.2011 | 11:04

Европейската служба за борба с измамите - ОЛАФ, ще представи годишния си доклад за разследванията на измами и злоупотреби с пари от еврофондовете през 2010 година, съобщи кореспондентът на БНР в Брюксел.

По неофициална информация, най-много нередности са открити при усвояването на парите, отпуснати за селското стопанство в отделните държави-членки, а България за трета поредна година, ще бъде начело на класацията с най-голям брой разследвания.

Загриженост за способността на съдебните власти в България да произнасят присъди относно измами с еврофондове, изрази политическият директор на ОЛАФ Никълъс Айлет. По думите му страната ни остава на първо място сред членките на ЕС с 81 водени разследвания и други сходни действия до края на 2010 г. по случаи със съмнения за злоупотреби. Общо 61 от разследваните случаи със съмнения за измами в България са в областта на земеделието, сочи статистиката на ОЛАФ.

Айлет отбеляза, че ОЛАФ разчита на подаването на сигнали, защото "не може да разследва всеки". По думите му за България много от докладваните случаи са именно от властите, докато например за Румъния разследванията се водят основно по информация, подадена от европейските служби.

В края на септември 2011 стана ясно, че страната ни е сигнализирала в Брюксел за възможни нередности със средства от европейските фондове за общо над 27 млн. евро. България е докладвала за 94 нередности в областта на земеделската политика, свързани с европейско финансиране на стойност 4.5 млн. евро. По кохезионната политика били подадени сигнали за 66 нередности, а в сферата на собствените ресурси е докладвано за 50 нередности за 1.4 млн. евро.

В периода 2002 - 2010 г. България е съобщила по предприсъединителните програми за 798 случая на възможни нередности. Ако те бъдат потвърдени, се предвижда възстановяване на над 40 млн. евро.

fallback
Още от България
fallback