Половин България в плен на лошото време

Хиляди домакинства са без ток, има блокирани села и закъсали автобуси

18.10.2011 | 14:40
Половин България в плен на лошото време
Половин България в плен на лошото време

625 населени места са без ток, повече от 30 без водоподаване, съобщи директорът на "Пожарна безопасност и защита на населението" главен комисар Николай Николов. Ураганен вятър и обилни валежи в Североизточна България са причинили аварии на електропреносната мрежа, заплашващи да оставят без ток почти половината от страната, стана ясно от съобщение на Електроенергийния системен оператор.

Причината за повредите са обилният валеж и ветровете в Източна България. Най-тежка остава обстановката в Сливенска, Бургаска, Варненска, Добричка, Хасковска и Шуменска област. Работата по отстраняване на авариите и овладяване на ситуацията е затруднена заради изключително тежките метеорологични условия в района и затруднения достъп до местата на авариите по електропроводите, посочват от ЕСО. Очаква се до края на деня по-голяма част от изключените електропроводи да бъдат включени.

Откъснати от света са селата Странджа, Крайново и Иглика, където не е доставен хляб заради дълбокия сняг.

За отстраняването на авариите и спасяването на блокирани в снега хора са мобилизирани 1200 пожарникари и спасители, които са на терен със 150 специализирани автомобили с висока проходимост и тежка инженерна техника.

През нощта в различни райони са изтеглени 8 автобуса и над 20 микробуса.

Огромна колона от автомобили и тирове се е образувала на пътя преди Велико Търново, в района на село Балван. Изключително тежка е ситуацията в Габровско, където снежната покривка е около 35 см. Подстъпите към Ришкия проход също са блокирани. Натежали от мокър сняг дървета отцепиха пътя Шумен-Веселиново.

От Агенция "Пътна инфраструктура" казаха, че най-късно в сряда ще бъдат отворени проходите, свързващи двете части на България. Шофьорите обаче масово не спазват ограниченията да не преминават през тях, допълниха от АПИ.

Повече от 10 влака в Североизточна България са спрени от движение поради непроходимост и липса на електрозахранване. От БДЖ ще презаверяват билетите или ще възстановяват сумите на всички пътници, които желаят да върнат своите предварително закупени билети. Аварийните екипи продължават работа, обясни Георги Иванов - управител на БДЖ "Пътнически превози".