Община Камено се бори против строежа на кариера за камъни

Според жителите цялата вода в местността ще изчезне и животът ще замре

04.09.2017 | 14:55 Редактор: Иван Берберов
Община Камено се бори против строежа на кариера за камъни

Заради опасност да останат без вода, жителите на две села в община Камено се обявиха против изграждането на кариера за добив на камък за пътни настилки и строителни материали. Повече от сто души блокираха основния път за град Айтос в знак на протест срещу намеренията на вече избрания концесионер. Те настояват за анулиране на договора, станал факт с решение на Министерски съвет още през 2010 година.

"Да на водата, не на кариерата! Не на кариерата! Искаме водата си!", скандират хората.

Притесненията на хората във Винарско и Вратица са, че ще останат без вода. По план бъдещата кариера трябва да се изгради в местността "Каяка", където е каптажът и основният водоизточник на населените места.  

"След като започне работа кариерата ще ни спре водата. Ще има разместване на земните пластове и ще останем без вода. Без вода в селото просто няма живот. Ако трябва ще стигнем и до Европесйки съюз, до Хага до където и да се наложи. Ако кариера има – живот за нас няма!", катогорични бяха гласовете от тъплата местни недоволни жители.

Инициативен комитет от село Винарско води съдебни битки срещу концесията. Казусът стигна до Върховен административен съд, от който се очаква решение в началото на октомври. 

В съседното на Винарско - село Вратица, освен за водата хората се притесняват и за къщите си. Димитър Делийски твърди, че сериозните пукнатини по къщата му са от взривовете в съществуващата кариера за добив на инертни материали.

От екоинспекцията в Бургас твърдят, че концесионерът разполага с всички необходими документи за изграждане на карирата между Винарско и Вратица, а опасност за водата в населените места – няма.

Днес отдаденият терен се използва за пасища. Местните твърдят, че там имало и останки от римска крепост. Концесионният договор за каменната кариера е за срок от 25 години.