200€ минимална заплата искат българите

По-малко информирани за новата минимална заплата са жителите на селата, безработните, пенсионерите и българите с основно и по-ниско образование.

17.10.2011 | 12:08
200€ минимална заплата искат българите

Почти половината от пълнолетните българи смятат увеличението на минималната работна заплата от 240 на 270 лв. за незначително. Данните са от последното национално представително проучване на "Галъп интернешънъл".
200 евро е минималната заплата, която искат да получават мнозинството от българите.
Последното увеличение с 30 лв. на минималното трудово възнаграждение беше направено през септември, след продължителни дискусии и дебати между Министерството на труда и социалната политика, Министерството на финансите, работодатели и синдикати. В резултат
Въпреки промяната страната ни продължава да е на последно място сред страните от Европейския съюз по размер на минималното заплащане на труда. Около 60% от българите са запознати с новия размер на минималната заплата. Около 21% не са чули за увеличението и смятат, че размерът й е все още 240 лв.
Относително по-малко информирани за новата минимална заплата са жителите на селата, безработните, пенсионерите и българите с основно и по-ниско образование. Според 50% от анкетираните заплащането на труда може да бъде значително увеличено и да мине 200 евро в рамките на следващите 5 години. Близо 20% мислят в още по-краткосрочни планове - те смятат, че в държавата има пари за такъв ръст още до края на годината. Едва 2% от участвалите не смятат, че минималната заплата трябва да търпи ръст, а малко под една десета от запитаните в проучването са на мнение, че толкова значително повишение на заплащането не може да се случи никога в България.