Банките отказват все повече кредити на бизнеса

Броят на зачестилите откази на банките за кредитиране на малки и средни фирми е заради икономическата ситуация и високата степен на риск.

14.10.2011 | 17:30 Редактор:
Банките отказват все повече кредити на бизнеса
Банките отказват все повече кредити на бизнеса

Увеличава се броят на отказаните банкови кредити, поискани от фирми от малкия и среден бизнес. Констатацията направиха социалистите в парламента. Това призна и министърът на икономиката, енергетиката и туризма Трайчо Трайков по време на извънредния парламентарен контрол днес.
Броят на зачестилите откази на банките за кредитиране на малки и средни фирми е заради икономическата ситуация и високата степен на риск при бизнес-проектите на кандидатите за заем, обясни министърът на икономиката Трайчо Трайков от парламентарната трибуна. Размерът на отказаните кредити е 36 %. Затова правителството издава държавни гаранции за близо 4500 фирми от малкия и среден бизнес. В действие е и Гаранционния фонд, субсидиран от държавата. Размерът на държавните субсидии се е увеличил на  900 млн. лв., а пет банки отпускат кредити през фонда. Друг вариант за бизнеса са оперативните програми като Джеръми и Конкурентноспосбност.
Опозицията обаче не остана доволна от отговора.
Извънредният парламентарен контрол днес започна със скандал. Броени минути след началото му поискалият думата за изявление лидер на Атака Волен Сидеров беше прекъснат от Цецка Цачева заради използване на трибуната като място за предизборна агитация.
Въпреки, че депутатите са в предизборна ваканция, не е изключено следващата седмица отново да има парламентарен контрол, тъй като по Конституция при определен брой искания, такъв трябва да се проведе. От ГЕРБ определиха днешните питания като безсмислени и използване на парламентарната трибуна като място за агитация на опозицията.