Хаос, по-мъдри политици и борба с корупцията: Партиите изчетоха декларациите си в НС

Традиционно есенната сесия на парламента започна с представяне на приоритетите

01.09.2017 | 14:20 Редактор: Мария Аладжова
Хаос, по-мъдри политици и борба с корупцията: Партиите изчетоха декларациите си в НС

В първия ден от есенната парламентарна сесия партиите изчетоха от трибуната на Народното събрание декларациите, с които очертават приоритетите си.

ДПС започна с остра критика към управленската програма на правителството и заяви, че тя показва хаос в управлението. Лидерът на партията Мустафа Карадайъ заяви, че Втората сесия на 44-то НС започва с липса на ясна визия за бъдещото развитие.

По думите му формулата на управленското мнозинство е грешна, а вместо управление на страната чрез работещи институции и администрация, ставаме свидетели на дейности, характерни за "клуб по самодейност".

Карадайъ посочи, че това е доказателство за липса на отговорност и откровена подигравка дори с ЕС. По думите му прилагането на закона все повече означава "бой, тупаник, отвличане".

"Оставете театрото на театрите", се обърна той към управляващите.

Лидерът на ДПС заяви, че псевдоскандали като "Белене" и "Цанков камък" целят да отклонят вниманието от НДК и "Калиакра".

"Става все по-ясно, че проблемите на управляващите се умножават, а решенията – отдалечават", обобщи той.

/Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR/

А според председателя на ПГ на "Обединените патриоти" - Волен Сидеров, политическата класа явно е помъдряла в последните години, като посочи за пример с ГЕРБ, която, по думите му, се вслушва в идеите на малкия си коалиционен партньор.

"Явно е дошло времето на градивното действие в политиката, да се вършат нещата, които водят до реален резултат", коментира националистът.

Той се похвали, че откакто Патриотите са във властта, и техни предложения стават факт, което е добре за страната.

Едно от тях беше изграждането на оградата на границата ни с Турция. 

Похвали се и със скока на пенсиите, за което изрично настояваха от Патриотичния фронт. Само че тяхното искане беше минималната да стане 300 лева, а реално тя беше увеличена на 180 лева от 1 юли.

"Вярно, че не беше в размера, които искахме, но политиката е изкуството на възможното", призна Сидеров.

/Снимка: Олег Попов, Bulgaria ON AIR/

България е малка страна и проблемите ѝ могат да се решат само за няколко месеца, смята пък Пламен Христов от "Воля".

Според него обаче нежеланието на управляващите да се справят с корупцията е основната причина страната да няма развитие.

"Мизерията трайно се е с настанила в България и тази есен хиляди българи ще дойдат в София заради сериозните различия в развитието на отделните региони, крайно време е да подтиснете партийното си его и да мислите за проблемите на хората", обърна се той към мнозинството в парламента.

Христов отсече, че "Воля" е единствената партия в НС, която не е участвала във властта и заради това има ясен поглед върху проблемите.

"Заради това е добре да ни слушате по-често", призова той и поиска от народните избраници да посветят есенната сесия надве неща – покачване на стандарта на живот и намаляване на корупцията.