Правителството прие спорния закон за хазарта

Забраната за пряка реклама на залаганията и изискването за минимум 5 години дейност на българска територия скандализират чуждите букмейкъри

13.10.2011 | 15:25 Редактор:
Правителството прие спорния закон за хазарта
Правителството прие спорния закон за хазарта

Кабинетът най-после одобри новия закон за хазарта, с който се регламентират онлайн залаганията в чужди букмейкърски къщи, залаганията в състезания с кучета и коне и други хазартни игри, които до момента не са били регламентирани, съобщи министърът на финансите Симеон Дянков след заседанието на Министерския съвет.

Промените въвеждат и нови изисквания за окрупняване на броя на игралните маси и машините в казината. „Идеята е игралните зали да излязат от кварталите и да отидат там, където само зрели хора могат да влизат“ обясни Дянков.

Проектозаконът вече е съгласуван с Европейската комисия, като препоръките на останалите членки са намерили място в документа. Новите правила за хазартните игри, които предстои да бъдат гласувани в Народното събрание, вече разбуниха лобитата. Особено недоволство предизвиква пълната забрана на рекламата на залагания и изискването за 5-годишен опит в България за придобиването на лиценз за интернет, които се предвиждат в окончателния вариант на нашия проект (коментар по темата - тук).

Законът цели да регламентира онлайн залаганията, за които в момента у нас няма никакви правила. Съответно те не се облагат и с данъци.

Именно затова се предвижда организаторите на игри на щастие чрез интернет или друга телекомуникационна връзка да кандидатстват за лиценз пред ДКХ, а по мрежата ще може да се залага само към букмейкъри, чиито сървъри са в България и са свързани с НАП. Лицензи ще се дават само на фирми, които имат поне 5 години история в организирането на хазарт на територията на страната или в ЕС. А всички компании, базирани извън Европейското икономическо пространство, ще имат шанс за лиценз само при над 1 млн. лева инвестиции в България.

По данни на Комисията за хазарта в страната има около 4 500 игрални зали и казина. Между 20 и  25% от тях след приемането на закона ще трябва да променят дейността си, отбеляза Симеон Дянков.

Анализи на комисията от началото на 2010 г. показват, че между 300 и 700 млн. евро са средствата от залагания, които излизат от страната, не са регламентирани и не се облагат с данъци. Министър Дянков припомни, че през миналата година данъкът за хазарта е бил 15% и затова приходите от този налог не са за подценяване. Минималният обем на приходите според Дянков е между 40 и 50 млн. евро.