fallback

Ще пътуваме с час по-малко до Гърция

Първа копка на отсечката, свързваща Благоевград с Крупник

31.08.2017 | 12:53 Автор: Тодор Петров

Поне с час по-малко ще пътуваме до Гърция. Това ще стане възможно с изграждането на последните две отсечки от магистрала "Струма". 

Днес ще бъде направена първата символична копка на отсечката, която ще свърже Благоевград с Крупник. Участъкът е дълъг 17 километра, от които над 4 са тунел Железница. 

В последния ден на август започна строителството на отсечките от аутобана без тунела. Проектът включва осем мостови съоръжения, три надлеза, три подлеза, четири селскостопански подлеза и три пътни възела. 

Според договора за строителство изграждането на инфраструктурата ще струва 186 млн. лева. Средствата са осигурени от Оперативна програма "Транспорт".

Договорът за строителство на ЛОТ-а беше подписан в края на 2015 г. Изпълнител на обекта е Обединение "Автомагистрала Струма 3.1". В него влизат шест пътностроителни компании. 

Предвижда се отсечката да е завършена през 2019 г. По средата ѝ обаче трябва да бъде прокопан и 4-километровият тунел Железница, за който все още не е избран изпълнител. 

За 11 септември са насрочени обществени обсъждания на най-сложната отсечка, тази през Кресненското дефиле. Точно преди година беше даден стартът за строителството на ЛОТ-а, който свързва Кресна със Сандански. По него в момента усилено се работи и предстои да бъде завършен след две години.

fallback
Още от България
fallback