ЕП подкрепи с голямо мнозинство България и Румъния за Шенген

Парламентът призовава страните от Общността да приемат решение за разширяването на Шенген с двете държави единствено по утвърдените принципи.

13.10.2011 | 14:21 Редактор: Мариета Иванова
ЕП подкрепи с голямо мнозинство България и Румъния за Шенген

С голямо мнозинство Европейският парламент утвърди втора резолюция в подкрепа на присъединяването на България и Румъния към Шенген. Предложенията за въвеждането на допълнителни критерии за присъединяването към зоната на двете страни бе отхвърлено, предаде БТА. Не бе подложено на гласуване предложението, според което в момента е "крайно неподходящо" София и Букурещ да бъдат приети в пространството. ЕП отбелязва, че България и Румъния засвидетелстват "постоянна подкрепа и солидарност като партньори, на които може да се разчита" и неизменно допринасят за граничния контрол и сигурността като част от ЕС. Резолюцията допълва, че Шенгенският кодекс е единственото законодателство, което поставя условията за присъединяване към пространството.
Парламентът призовава страните от Общността да приемат решение за разширяването на Шенген с България и Румъния единствено по утвърдените принципи и изразява убеденост, че допълнителни условия не трябва да бъдат поставяни в присъединителния процес. От ЕП призоваваха Европейския съвет да следва договора за ЕС, както и да предприеме необходимите мерки за приемането на България и Румъния в зоната. ЕП призовава страните от ЕС да изпълнят честно задълженията си според европейското законодателство, като "не дават приоритет на националния популизъм".
Преди ден председателят на ЕП Йежи Бузек заяви: „Искаме вас - българите и румънците, колкото се може по-бързо в шенгенското пространство, затова съм 100-процента оптимист”.
След проведените дебати по темата, стана ясно, че двете страни ще бъдат приети в Шенгенското споразумение до няколко месеца.
Засега против присъединяването на двете страни към европейското пространство без граници са само Финландия и Холандия, като  ЕП осъди популистките движения в двете страни.
Още през пролетта евродепутатите  решиха, че сме изпълнили всички критерии за членство.