100 млрд. евро годишно гълтат старите компютри и телефони

България е в черния списък на ЕС за лоша преработка на скрап

13.10.2011 | 10:21 Редактор:
100 млрд. евро годишно гълтат старите компютри и телефони
100 млрд. евро годишно гълтат старите компютри и телефони

„Над 100 млрд. евро годишно харчи Европа за рециклиране на електронни отпадъци. Когато всички страни приемат новата  директива, която регламентира преработването на този вид скрап, разходите ще бъдат значително по-малки и всяка държава ще си поема своя дял“, заяви в сутрешния блок на Bulgaria On Air евродепутатът Владко Панайотов.

Той уточни още, че страната ни ще приеме  документа в началото на 2012, но нормативът ще влезе в сила през 2016. Според насоките от ЕС, потребителите трябва да могат да връщат старата си електроника в магазините и на специални местата за събиране напълно безплатно. Държавите пък са задължени да събират най-малко по 4 кг на глава от населението от този отпадък годишно. Закон трябва да определи реда, по който производителите да финансират схеми за рециклиране, както и отговорността на търговците на дребно. В България преработката на електронния боклук се регулира от Наредба за изискванията за пускане на пазара на електрическо и електронно оборудване. Въпреки това през март тази година страната ни влезе в черен списък на ЕС, изготвен след протестно писмо на големи компании като “Сони”, “Нокиа”, “Моторола”, “Хюлет Пакард” и ИКЕА, както и на екологичната организация “Грийнпийс”.  

Електронният боклук, който включва персонални компютри, игрови конзоли, микровълнови печки и миялни машини, е най-бързо увеличаващата се смет в Европейския съюз, а България е изключително изостанала в събирането на този вид скрап.

„Проблемът е, че у нас хората не са информирани. Те не знаят, че са длъжни да рециклират и защо трябва да го правят. Това е една нова бизнес ниша. Директивата не предвижда данъчни облекчения за гражданите, които дават боклука си за преработка, но пък те ще получават 30% от стойността на рециклираните метали“, обясни още Панайотов.