fallback

Как плодовете и зеленчуците добиват своя цвят?

Лекарите препоръчват да консумираме такива в червено

30.08.2017 | 14:16 Автор: Жанета Нейкова

Горещините през лятото ни карат да намалим мазните и тежки храни. Особено следобед и вечер ни се иска да похапнем нещо леко и приятно.

Плодовете и зеленчуците ни зареждат с много полезни вещества и дават сила на организма. Много лекари препоръчват да променим начина на хранене като ядем по цветове.

Например, червеното, което вдъхновява много хора.

Цветовете на храните се получават от доминиращите фитохимикали в растенията.

Червеното се дължи на ликопена и антоцианините, които стимулират организма ни и ни дават енергия. 

Ликопенът е важен пигмент от семейството на расителните пигменти наречени каретеноиди. Той е отговорен за червения цвят в плодовете и зеленчуците и се характеризира с мощна антиоксидантна активност.

Повече по темата вижте в репортажа.

fallback
Още от България
fallback