Горещините през лятото ни карат да намалим мазните и тежки храни. Особено следобед и вечер ни се иска да похапнем нещо леко и приятно.
Плодовете и зеленчуците ни зареждат с много полезни вещества и дават сила на организма. Много лекари препоръчват да променим начина на хранене като ядем по цветове.
Например, червеното, което вдъхновява много хора.
Цветовете на храните се получават от доминиращите фитохимикали в растенията.
Червеното се дължи на ликопена и антоцианините, които стимулират организма ни и ни дават енергия.
Ликопенът е важен пигмент от семейството на расителните пигменти наречени каретеноиди. Той е отговорен за червения цвят в плодовете и зеленчуците и се характеризира с мощна антиоксидантна активност.
Повече по темата вижте в репортажа.