fallback

Йежи Бузек: Искаме ви в Шенген

Днес европарламентът гласува резолюцията за България и Румъния, очаква се двете страни да бъдат присъединени към споразумението до месеци.

13.10.2011 | 08:05 Автор: Ралица Пейчева

Днес се очаква Европейският парламент да гласува втората резолюция за готовността на България и Румъния за влизане в Шенген. След проведените вчера дебати по темата, стана ясно, че двете страни ще бъдат приети в Шенгенското споразумение до няколко месеца. „Искаме вас - българите и румънците, колкото се може по-бързо в шенгенското пространство, затова съм 100-процента оптимист”, заяви председателят на ЕП Йежи Бузек.

В документа е отправен призив към страните от общността да се съобразят с действащото законодателство, което предвижда изпълнението на техническите критерии като единствено условие за приемане на нови страни в пространството, свободно от граничен контрол. Засега против присъединяването ни са само Финландия и Холандия, но ЕП осъди популистките движения в двете страни.

Още през пролетта евродепутатите  решиха, че сме изпълнили всички критерии за членство.

Днес Йежи Бузек и председателят на Европейската комисия Жозе Мануел Барозу  пристигат в София за изнесено заседание на групата на Европейската народна партия.

fallback
Още от България
fallback