fallback

Рекапитализацията на банките ще бъде факт

Новият данък върху транзакциите не е панацея

12.10.2011 | 19:20 Автор: Ралица Пейчева

Няма как да бъде избегната рекапитализация на банките в страните от ЕС, но това не е притеснително. Над 200 млрд. евро ще бъдат необходими на кредитните институции, за да спазят изискванията за 9% капиталова адекватност, заяви в предаването Investbook анализаторът Боян Иванчев.  

Според него причината за на дълговата криза, която вече придобива системен характер и заплашва да дестабилизира световната икономика е в ирационалното поведение на мениджърите. „70% от решенията, които взимат хората са ирационални. Банките предлагат инструменти именно за реализацията на ирационални решения, като това всяка година да си сменяш колата или да имаш къща със седем спални“, смята финансистът. По думите му икономическите теории вече не са актуални, а причините за кризата са много по-дълбоки от фалитите на няколко банки и свалянето на рейтинги.

Новият данък върху транзакциите, който се обсъжда в Европейския съюз не е панацея. Това няма да спре хората да влагат парите и да оперират чрез финансовите институции, категоричен е Иванчев.

fallback
Още от България
fallback