Инфлацията се забави до нула

Поскъпването на живота неутрализирано от свитото потребление

12.10.2011 | 14:35 Редактор: Ралица Пейчева
Инфлацията се забави до нула

Инфлацията в България през септември остава без промяна спрямо август, отчете Националният статистически институт. За деветмесечието потребителските цени са се повишили с  1.5%, а спрямо септември 2010 – с 3.3%. Това е най-ниското инфлационно ниво за последните 13 месеца и вече се вмества в правителствените прогнози. В бюджета за 2011 заложеното поскъпване на живота е 3.7%.

Забавянето на инфлацията започна в средата на годината. Експерти обясняват това най-вече със свитото потребление и произлизащото от него поевтиняване на основните хранителни стоки.

Най-сериозно през септември са спаднали цените на стоките и услугите в сферата на туризма – с 4%, съвсем нормално с оглед края на активния летен сезон. При храните има минимално общо поскъпване – с една десета от процента, а цените на алкохолните напитки и цигарите се повишават с 0.2%.

Според икономисти обаче забавянето на инфлацията заради свитото потребление ще се отрази негативно и на планирания икономически ръст. Данните на НСИ за септември поставят под съмнение прогнозите на финансовия министър Симеон Дянков за 2.5-процентов растеж на икономиката.