Обзор: Пожарът в Кресненското дефиле досега

Местното население има съмнения, че бедствието действително е палеж

29.08.2017 | 13:21 Редактор: Иван Берберов
Обзор: Пожарът в Кресненското дефиле досега

За 5 дни в района на Кресна изгоря площ в размер на 16 хил. Декара. От тях поне 13 хиляди са 50-годишни гори. Огненият яд започва преди обяд на 24 август. 

Една от основните причини за трудното овладяване на пожара е силният ураганен вятър, който е характерен за местността. Към обективните причини, които забавиха гасенето, трябва да се добави и фактът, че в първия ден пожарът беше върхов. 

Правилата при такъв огън абсолютно забраняват влизането в пламтящия горски масив, тъй като всеки дръзнал може да изгуби живота си.

Оказва се, че горите над Кресна не се палят за първи път. Само преди месец в землището отново има пожар, а преди 5 години огънят освен горски масиви =, изпепелява и няколко къщи. 

Версиите на местните хора за това кой е подпалил гората са много. Една от теориите им е свързана с най-спорната отсечка от бъдещата магистрала "Струма" - става въпрос за сложният терен над Кресненското дефиле.

Според 3D картата, която публикува оперативна програма "Транспорт", маршрутът на аутобана в средния участък от трасето започва от детелината при Симитли, след това минава покрай село Полето, а после между Брежани, Ощава, Стара Кресна и завършва при малкото селце Влахи.

Последното по темата може да намерите в репортажа на Миглена Георгиева от Bulgaria ON AIR!