fallback

Първата сладкарска академия у нас отвори врати

Шеф Ради Стамболов и Борислав Екзархов разказват за тенденциите в шоколада

29.08.2017 | 13:00 Автор: Тодор Петров

Както във всяка една индустрия, така и при шоколада съществуват тенденции, диктувани от потомствените шоколатиери в Белгия. 

Шеф Ради Стамболов разказа пред камерата на Bulgaria ON AIR кои са последните световни тенденции при любимото на всички сладко изкушение и защо, въпреки че все по-предпочитани са черните шоколади, тук на Балканския полуостров сме закодирани в любовта си към млечния.

Официално по света има 5 вида шоколад, но възможните вариации са безкрайни. Въпреки това много страни и шоколадови къщи по света все още водят битката къде точно се прави най-истинският шоколад. 

Ще ви разкажем и за най-актуалното в социалните мрежи сладко изкушение - черният сладолед, който беше създаден в Лос Анджелис от известна сладоледна къща. Макар все още да не можем да го намерим в България, въпрос на време е иновацията, съчетаваща активен въглен и бадем, да превземе и нашия пазар. 

Дотогава всички пристрастени и любители на шоколада ще имат възможността да се запишат в първата на Балканите сладкарска академия, която отвори врати у нас вчера. За нея ни разказа известният сладкар Борислав Екзархоф, който е един от тримата ѝ създатели.

В академията ще могат да се запишат всички желаещи, а единственото качество, което ще търсят шоколатиерите у бъдещите кандидати е страст, защото както всички любители на сладкото обичат да казват, щом работата опре до шоколад, безсмислено е да се съпротивляваш. 

"Девет от десет хора обичат шоколад, а десетият лъже." Мисълта на американският писател  Джон Тулиус е една от стотиците, вдъхновени от най-известното сладко изкушение. 

Каквото и да кажем за него вече ще бъде казано, затова просто ще ви подарим една малка доза щастие, увита в шоколадова обвивка . 

Репортаж на Божила Симова, оператор: Иван Ставрев, монтаж: Мирослав Димов

fallback
Още от България
fallback