Както във всяка една индустрия, така и при шоколада съществуват тенденции, диктувани от потомствените шоколатиери в Белгия.
Шеф Ради Стамболов разказа пред камерата на Bulgaria ON AIR кои са последните световни тенденции при любимото на всички сладко изкушение и защо, въпреки че все по-предпочитани са черните шоколади, тук на Балканския полуостров сме закодирани в любовта си към млечния.
Официално по света има 5 вида шоколад, но възможните вариации са безкрайни. Въпреки това много страни и шоколадови къщи по света все още водят битката къде точно се прави най-истинският шоколад.
Ще ви разкажем и за най-актуалното в социалните мрежи сладко изкушение - черният сладолед, който беше създаден в Лос Анджелис от известна сладоледна къща. Макар все още да не можем да го намерим в България, въпрос на време е иновацията, съчетаваща активен въглен и бадем, да превземе и нашия пазар.
Дотогава всички пристрастени и любители на шоколада ще имат възможността да се запишат в първата на Балканите сладкарска академия, която отвори врати у нас вчера. За нея ни разказа известният сладкар Борислав Екзархоф, който е един от тримата ѝ създатели.
В академията ще могат да се запишат всички желаещи, а единственото качество, което ще търсят шоколатиерите у бъдещите кандидати е страст, защото както всички любители на сладкото обичат да казват, щом работата опре до шоколад, безсмислено е да се съпротивляваш.
"Девет от десет хора обичат шоколад, а десетият лъже." Мисълта на американският писател Джон Тулиус е една от стотиците, вдъхновени от най-известното сладко изкушение.
Каквото и да кажем за него вече ще бъде казано, затова просто ще ви подарим една малка доза щастие, увита в шоколадова обвивка .
Репортаж на Божила Симова, оператор: Иван Ставрев, монтаж: Мирослав Димов