Европарламентът ни препоръчва за Шенген

България и Румъния са изпълнили всички изисквания и трябва да бъдат приети без повече национален популизъм, се казва в проекторезолюция на събранието

12.10.2011 | 07:48
Европарламентът ни препоръчва за Шенген

В Европейския парламент ще се проведат дебати по ветото, което Финландия и Холандия наложиха за приемането на България и Румъния в Шенгенското споразумение. Очаква се в четвъртък да бъде гласувана нова резолюция, подкрепяща приемането на двете страни в европейското пространство без граничен контрол.

Проекторезолюцията на европарламента препоръчва на страните членки да вземат решение за разширяването на Шенген с България и Румъния според шенгенските правила и процедури и да се откажат от националния популизъм. Подчертава се, че двете страни са приложили напълно правилата, реконструирали и реорганизирали са системите за интегрирано управление на границите чрез големи инвестиции, обучение и технологии от последно поколение.
През юни Европарламентът гласува подобна резолюция за приемането на България и Румъния, като отчете, че те са изпълнили всички критерии за членство в свободното пространство. През септември обаче Финландия и Холандия се противопоставиха, като изтъкнаха проблемите с корупцията и забавените съдебни реформи в двете държави.

За да бъде приета нова държава в Шенгенската зона, е необходимо единодушие в Съвета на ЕС по правосъдие и вътрешни работи. При промяна на позицията на Холандия и Финландия решението може да бъде взето на извънреден съвет или с подпис при съгласието на всички останали страни-членки. Очакваше се то стане ясно на срещата на върха на ЕС на 17 и 18 октомври. Тя обаче беше отложена за 23 октомври.