fallback

Издадени са 600 хил. електронни застраховки "Гражданска отговорност"

Новата онлайн система позволява на полицаите веднага да налагат глоби на нередовните шофьори

11.10.2011 | 17:25 Автор: Ралица Пейчева

Общо 600 хил. електронни договора по задължителната застраховка "Гражданска отговорност" са били издадени от пускането на новата онлайн система на 26 юли досега, съобщиха от Комисията за финансов надзор (КФН). Тогава беше пусната системата за електронно издаване на полици за автомобилната застраховка. Застрахователните компании са длъжни да обнародват в системата всяка сключена полица по "Гражданска отговорност". Достъп до нея имат и Гаранционният фонд и МВР. От КФН уточниха, че контрактите ще продължат да се разпечатват на хартия и да се подписват от клиенти и застрахователи, но ще бъдат невалидни, ако не са публикувани в електронната система.

Според заместник-председателя на надзорния орган Борислав Богоев вече не са възможни случаите, когато нелегитимни брокери и агенти събират парите на клиентите и след това изчезват, без да сключат реално полица. Причината да бъде въведена новата система беше и възможността полицаите веднага да могат да направят справка дали дадена кола има задължителната застраховка и съответно да налагат санкции на момента.

От фирма"Мусала софт", която разработи и поддържа системата увериха, че няма да има проблем с издаването на електронните договори до края на годината, когато обикновено се сключват най-много полици.

 

fallback
Още от България
fallback