fallback

Банките се насочват към ипотеки с фиксирана лихва

Отпускането на нови жилищни заеми продължава да намалява.

11.10.2011 | 16:08 Автор: Ралица Пейчева

В следващите години на кредитния пазар се очаква бум на ипотеките с фиксирани лихви, прогнозира Паскуале Джамбои, директор „Банкиране на дребно“ в УниКредит Булбанк.

Някои финансови институции вече предлагат подобни продукти, от догодина се очаква почти всички трезори да започнат да ги отпускат. 

Досега масово жилищните кредити се даваха с клауза за актуализиране при промяна на основните лихвени проценти.

Новоотпуснатите ипотечни заеми през тази година са с около 2% повече отколкото през 2010 – лоша новина с оглед на предварителните прогнози за 10 на сто ръст, подчертава Джамбои. В сравнение със средните нива за Евросъюза, обаче, българските банки се представят значително по-добре. Прогнозите са и догодина новите кредити да се задържат на същото ниво. Напоследък банкерите отчитат и друга тенденция – хората, които разполагат със свободни капитали предпочитат, предсрочно да погасяват ипотечните си кредити.

Не се очаква повишаване на лихвите по ипотечните кредити, прогнозираха банкери. Оскъпяването по заемите ще се задържи на сегашните нива, като е възможно да се стигне и до минимално намаление. Според изследване на „Уникредит Булбанк“, най-склонни да се нагърбят с ипотека са младите хора на възраст 26 - 35 години, като през август 44.4% от кредитополучателите са в този възрастов диапазон. От тях над 85% са с месечен доход до 1 500 - 2 500 лв. , а само 10% разполагат с под 1 500 лв. Предпочитаният период на изплащане на заема е 16 - 20 години, показват още статистиките на банката.

Някои финансисти обаче съветват потребителите да не се предоверяват на банките, защото всяка кредитна институция иска да отпуска повече ипотечни заеми. Причината е, че когато дадена ипотека бъде просрочена, не е нужно банката да заделя за провизии за този заем и това следователно се отразява благоприятно на баланса на финансовата институция.

fallback
Още от България
fallback