Пожарът в Кресна обхвана 15 хил. дка., опасността остава!

ЧЕЗ започна поетапно да пуска тока в района

27.08.2017 | 11:59 Редактор: Василена Василева
Пожарът в Кресна обхвана 15 хил. дка., опасността остава!

Тази нощ пожарът в Кресненското дефиле се е разраснал с около 200 декара. Създадена е необходимата организация за неговото ограничаване и ликвидиране. Около 15 хил. декара са засегнатите площи, като опасността остава. Това каза по време на брифинг министърът на вътрешните работи Валентин Радев.

Ситуацията в момента е далеч по-спокойна в сравнение с първите три дни на пожара. Притеснение обаче продължава да създава силният вятър в района, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Mиглена Георгиева. 

Едното огнище на стихията се намира при гореща баня, а другото при жп гарата на Стара Кресна, като второто е по-опасното. Двата пожара нямат връзка помежду си. 

В потушаването на огнената стихия при Стара Кресна са мобилизирани 150 души, но теренът е изключително стръмен и създава големи затруднения. В акцията е включена и една тежка машина.

Движението на влакове в района е спряно. Били са засегнати два пътнически влака на БДЖ, но хората са извозени с автобуси.

Екипи на ЧЕЗ Разпределение България, след разрешение от Главна дирекция Пожарна безопасност и защита на населението, извършва обход на всички засегнати имоти и къщи в резултат на пожара в района на Кресненското дефиле.

За да избегнат риск от предизвикване на нов пожар, служителите на компанията извършват обход и изключват от мрежата всички обекти с щети по електрическата инсталация, като възстановяват поетапно електрозахранването в селата. 

До момента електрозахранването е възстановено в Сенокос, Мечкул и Ракитна от община Симитли и Стара кресна, община Кресна. Работата продължава в с. Ощава и с. Милачковци, след което ще бъде възстановено и електрозахранването в тунелите на главния път.