Омбудсманът ще бори агроизмамите със законови поправки

Схемите със земеделски земи нарушават изконното право на собственост, заяви Мая Манолова

25.08.2017 | 21:25 Редактор: Иван Берберов
Омбудсманът ще бори агроизмамите със законови поправки

Омбудсманът Мая Манолова ще внесе законови поправки, за да се прекратят измамите със земеделските земи.

За проблема алармира преди дни агроминистерството. От там обявиха, че тазгодишната регистрация на договорите за земеделски земи, с които по-късно се кандидатства за получаване на европейски субсидии, е преминала и с опити за измами, свързани с т.нар. бели петна - непотърсени с години от собствениците ниви, които се обработват чрез служебно разпределение.

"Готова съм още на 1 септември в първия ден от работата на Народното събрание да внеса предложения и да настоявам за незабавни промени в Закона за арендата и Закона за собствеността и ползването на земеделските земи. Очаквам също така, те да бъдат припознати от депутати от всички парламентарни групи, избрани от Монтана и региона, така че по най-бързия начин парламентът да отмени лобистката поправка, при това със същото завидно единодушие и ентусиазъм, с които е била приета в края на 43-ото НС", заяви Мая Манолова при срещата си с над сто собственици на земи в Монтанско, цитирана от пресцентъра си.

"Измамите и схемите със земеделски земи трябва да бъдат незабавно преустановени, защото това е посегателство върху едно от основните конституционни права – правото на собственост", категорична бе Мая Манолова. 

На срещата във Вълчедръм присъстваха още заместник-министърът на земеделието, храните и горите Вергиния Кръстева и Николай Маринов - директор на ГД "Земеделие и регионална политика", областният управител на Монтана Росен Белчев и кметът на Община Вълчедръм Иван Барзин.

"Проблемът, който ви е събрал по това време, толкова много хора в тази зала, е много сериозен. С моя екип се занимаваме с него от няколко седмици. Мисля, че вече всички са наясно - и граждани, и институции, че става дума за схема, за опит за измама, така че свързани лица, преотдавайки помежду си земеделски земи, на които не са собственици, да ограбят истинските собственици, като възпрепятстват обработването и прибирането на реколтата от една страна, а от друга да получат евросубсидии", подчерта Манолова.

Цялата стария може да намерите в Dnes.bg!