Столична община продава застроени площи между блоковете

Обикновено застроените площи в междублоковите пространства се купуват от малкия и среден бизнес чрез банков кредит.

10.10.2011 | 09:16 Редактор:
Столична община продава застроени площи между блоковете
Столична община продава застроени площи между блоковете

Столична община продава застроени площи в междублоковите пространства, които са част от годишния план за приватизация на Общината. Интерес към обектите засега липсва, заяви председателят на надзорния съвет на Агенцията за приватизация Валя Чилова пред телевизия Bulgaria ON AIR.
Продажбата на големите и атрактивни терени, собственост на Столична община, е замразена. Заради кризата и свитото потребление цената им е паднала трикратно. По тази причина Общинският съвет изчаква стабилизиране на пазара на имоти, за да ги продаде по-изгодно. В момента се продават малки площи, а процедурата е чрез публичен търг.
„Представете си малки терени, трафопостове за магазинчета, занаятчийски работилници. Интересът вече е много малък. Кризата се отрази,“ отбеляза  Валя Чилова.
Имот със застроена площ от 21 кв.м. е с начална цена на търга от 15,000 лв., например. Толкова е и средната цена на обектите в София.
„След трети търг има падане на цената - коментира Чилова. – Стойността, обаче не стига нива под пазарната. Имали сме обекти при които след трети търг пада цената, но не сме имали случай да е под пазарната“.
Валя Чилова сподели, че ако и след петия търг няма интерес, общината се отказва от продажба, за да не се продава имотът на безценица.
Обикновено застроените площи в междублоковите пространства се купуват от малкия и среден бизнес чрез банков кредит. За разлика от преди, сега Общината не чака пари от приватизационните сделки. Очакваните постъпления за 2011 г. са около 10 млн. лв. като засега планът е изпълнен на 60 %. Средствата от продажбата се използват на планови и текущи ремонти В София, най-вече на детски градини и улици.