Откритият фипронил в майонезата и сладоледа - в ниски количества, успокоиха властите

Хранителните продукти остават под възбрана, докато се установи дали крият опасност за здравето

25.08.2017 | 18:45 Редактор:
Откритият фипронил в майонезата и сладоледа - в ниски количества, успокоиха властите
Откритият фипронил в майонезата и сладоледа - в ниски количества, успокоиха властите

Агенцията за безопасност на храните изтегли от търговската мрежа 25 тона сладолед и близо 9 тона майонеза. Причината - за производството им е бил използван вносен яйчен прах, замърсен с фипронил.

Хранителните продукти са под възбрана, докато се установи дали крият опасност за здравето.

Количествата сладолед и майонеза са били произведени в София и Стара Загора. Предстои да се вземат проби дали са опасни за консумация.

От Областната дирекция по безопасност на храните в София съобщиха, че използваният яйчен прах е в минимални количества - от 0,9 до 2,9 процента в готовия продукт. А рискът за потребителя е изключително нисък.

Ще спрат ли хората да си купуват сладолед след открития фипронил - вижте какво показа проверката на кореспондентите на Bulgaria ON AIR в Русе.