fallback

На прага на нов протест: Роми съдят българи в Асеновград

Откриха полицейска приемна в града, жителите обаче са недоволни

24.08.2017 | 18:38 Автор: Тодор Петров

Нови протести се задават в Асеновград, два месеца след инцидента от 26 юни. Поводът - роми искат да съдят българи след боя на язовира край града.

На фона на наново ескалиращия конфликт, днес властта проведе кръгла маса по ромските теми и откри полицейска приемна. Жители обаче останаха недоволни от направеното до момента.

Йордан Тодоров е баща на две от децата, пострадали при боя между гребци и роми край Асеновград. Вчера децата на Йордан са били привикани на разпит в полицията. 

"Ръката на сина ми е деформирана, дъщеря ми ходи на психолог. Страх ги е да излизат по центъра. Адвокатите на ромите са предявили иск, че нашите деца са били ромите, а не обратното. За мен това е пълен абсурд, тъй като от 10-годишно до 15-годишни деца да бият 30-40-годишни роми е малко смешна работа", сподели той. 

Йордан смята, че се прави опит да не се стигне до присъди за ромите, задържани за боя. Той обяви, че в неделя ще има нов протест. Вицепремиерът Валери Симеонов обаче заяви, че всички поети от властта ангажименти са били изпълнени. 

След откриването на полицейската приемна, роми обградиха вътрешния министър Валентин Радев с молби да не бъдат бутани незаконни къщи в махалата или поне да се дават нови домове на обитаващите ги. 

Вижте повече по темата в репортажа.

fallback
Още от България
fallback