Столична община решена да си върне Общинска банка

Столична община е твърдо решена да си върне контрола над Общинска банка на Общото събрание на акционерите на 14 октомври.

06.10.2011 | 17:24 Редактор:
Столична община решена да си върне Общинска банка
Столична община решена да си върне Общинска банка

Чрез промяна в устава на Общинска банка Столична община ще си върне контрола над Общинска банка - или поне се надява. На извънредно събрание на акционерите след десетина дни общинарите ще предложат такива изменения в устава, сред които за персоналния състав и за налагане на отговорност на членовете от надзорния и управителния съвет, за да станат отново стопани на финансовата институция. От икономическата комисия към общината обещаха изненадващи ходове, които ще приложат в опита да си възстановят загубения през 2001 г. контрол над Общинска банка, въпреки че и тогава, и сега кметството притежава мажоритарния пакет акции.
"Не бих искала да навлизам в подробности – заяви общинският съветник Валя Чилова, потърсена за коментар. - Всичко ще стане ясно на 14 октомври на Общото събрание. Затова нека изчакаме дотогава."
Представителите на Столичния общински съвет ще подкрепят предложението за разпределение на печалбата на банката за миналата година, но ще се обявят против избора на специализирано одиторско предприятие за проверка и заверка на индивидуалния и консолидираните финансови отчети на банката за тази година. За тях по-изгодния вариант е общинският съвет сам да си назначи одита.
Заплашената от фалит преди 5 години Общинска банка в момента е на печалба. През август финансовата институция вписа в Търговския регистър 10 млн. лв. увеличение на капитала си и той вече достига близо 35 млн. лв. Това доведе до и нейната капиталова адекватност с над 2 базисни пункта. И позволява разширяване на кредитната й дейност за клиентите й - общини, големи корпоративни клиенти, малки и средни предприятия и граждани.