Гаранционен фонд и за ипотечните кредити?

Предложението е на гражданската инициатива „Жилища за младите семейства в България“.

07.10.2011 | 15:00
Гаранционен фонд и за ипотечните кредити?
Гаранционен фонд и за ипотечните кредити?

Гражданска инициатива „Жилища за младите семейства в България“ призова да бъдат облекчени условията по ипотечните кредити у нас. Според специалистите лихвените проценти в България са едни от най-високите в Европа.
Към създаването на гаранционен фонд, които да гарантира ипотечните кредити за младите семейства призоваха от Гражданска инициатива „Жилища за младите семейства в България“. Заместник – председателят Илиян Пламенов обясни, че по този начин не само ще се стимулират младите хора да търсят развитие в големите градове, но ще се намали и нестабилността в банковия сектор като ще се ограничи броят на лошите кредити.
По думите на Пламенов стана ясно, че лихвите по ипотечните кредити у нас са малко под 8%, а в повечето европейски държави те са от 2 до 4%. Заместник – председателят на Гражданската инициатива „Жилища за младите семейства в България“ обясни, че Румъния е създала такъв фонд с размер от 200 млн. евро. Такива фондове има и в почти всички европейски държави. Гаранционен фонд у нас съществува, но той е насочен към санирането на жилищата.
Призив да бъдат чути младите хора изпратиха организаторите, защото бъдещето е именно в младите хора. Създаването на такъв гаранционен фонд ще спомогне и за справяне с демографската криза, която според Гражданска инициатива „Жилища за младите семейства в България“ се е задълбочила.