fallback

Димитър Бербатов подписа с Керала Бластърс

Той ще получи 1 милион евро за един сезон

23.08.2017 | 21:25 Автор: Мария Аладжова

От днес Индия ще е популярна за българите не само с храната си, специфичните филми и Болувид. От днес ще гледаме към Индия и заради футбола. Голямата ни звезда Димитър Бербатов официално стана футболист на индийския Керала Бластърс. 

Мнозина сигурно се питат - защо футболист с неговата визитка – Байер Леверкузен, Тотнъм, Манчестър Юнайтед и Монако, избра точно Индия? Е, най-лесният отговор е заради парите. Бербатов става третият най-скъпоплатен играч там. 

Ще получи 1 милион евро за един сезон. Но не трябва да виним Бербатов за екзотичният му избор, защото същия преди него направиха големи световни имена като Луис Гарсия, Алесандро дел Пиеро, Фреди Люндберг, Никола Анелка и Давид Трезеге. 

Но всъщност и задължителното правило на Индийската суперлига по футбол е такова – във всеки от 8-те отбора да има по един т.нар. "марков играч" - футболист със световна известност – и още седем чужденци. Лигата следва модела на американската Мейджър Сокър Лийг. 

Създадена през 2013 г. година, тя има за цел да популяризира футбола в държава с огромен зрителски и рекламен потенциал, тъй като над 150 милиона индийци гледат футбол по телевизията. 

А къде точно отива Бербатов? Град Кочин или Кочи, щата Керала, югозападна Индия. Град разположен върху едва 94 кв. километра площ, със 600 000 население! А предградията му надхвърлят 2 милиона. Градът е известен като Кралицата на Арабско море, наричат го и Венеция на изтока. Известен е като финансовата столица на щата Керала и е втори по значение в западна Индия.

Така че изборът на Димитър Бербатов не изглежда толкова екзотичен.

Репортаж на Десислава Джерманска.

fallback
Още от България
fallback