fallback

Дилма: Бразилия е готова за по-тесни бизнес отношения с България

Намерили сте пътя на спокойствие и стабилност, казва бразилският президент след срещите си с Георги Първанов и Бойко Борисов

05.10.2011 | 17:18

Готови сме да установим по-тесни бизнес отношения с България във всички сфери, заяви бразилският президент Дилма Русеф след срещите си в София с българския си колега Георги Първанов и премиера Бойко Борисов. В президенството държавните глави подписаха двустранни спогодби в областта на икономиката и информационните технологии.

Дилма Русеф, потомка на емигрант от Габрово, пристигна в София късно снощи. Това е първото посещение на бразилски държавен глава в България от половин век насам.Държавните лидери на двете страни и премиерът Бойко Борисов бяха единодушни, че трябва да се търси по-тясно сътрудничество между България и Бразилия. Дилма Русеф подчерта, че първата област за по-активно сътрудничество е търговският обмен. Георги Първанов също изрази убеждението си, че бразилският бизнес ще открие в България добро място за инвестиции. Първанов допълни също, че очаква в рамките на разговорите да бъде поставен акцент върху развитието на енергетиката - ядрената и основаната върху възобновяеми енергийни източници. „За нас, българите, това е една дългоочаквана и емоционална, но също, уверявам ви, работеща и ползотворна визита – заяви Георги Първанов. - Вярвам, че бразилският бизнес ще открие България като добро място за инвестиции, а защо не и за съвместни производства в сферата на селското стопанство, преработвателната и химическата промишленост, фармацията".Малко по-късно бразилският лидер се срещна и с министър-председателя Бойко Борисов. Дилма Русеф сподели, че разговорът с  Борисов я е убедил в доброто икономическо развитие на България. „България е намерила пътя на спокойствие и стабилност – отбеляза бразилският президент. - Силно се надявам, че ще се запази тази тенденция на ръст в контекста на кризата и че България ще излезе успешно от нея. Бразилия е готова да установи взаимоотношения с България във всички възможни сфери като селско стопанство, наука, технологии, телекомуникации... Смятам, че има много голяма възможност да сближим позициите и сътрудничеството си в сферата на образованието. България има изтъкнати професионалисти и преподаватели в много науки като математика, физика, биология, химия, медицина. Бразилия също разполага с изследователски институти и специалисти, но тези области определено са интересни за сътрудничество," подчерта още Дилма Русеф.

Премиерът Бойко Борисов заяви, че България в лицето на Дилма Русеф има още една възможност в преодоляването на финансово-икономическата криза. "По време на встъпването й в длъжност държавният секретар на САЩ Хилари Клинтън каза, че завижда на България, че има такъв приятел като Дилма Русеф – припомни Борисов. - Аз се надявам, че много бразилски студенти ще дойдат в нашите университети и за това мисля, че ще се договорим днес. В момента купуваме и 12 бразилски самолета," информира още Борисов, визирайки отношенията на националния авиопревозвач България Ер и бразилския авиогигант Embraer.Посещението на Дилма Русеф у нас продължава при сериозен медиен интерес - над 100 български журналисти и над 30 представители на бразилските медии са акредитирани за визитата.

fallback
Още от България
fallback