Ще има ли нов мост между Русе и Гюргево?

Съоръжението би трябвало да облекчи трафика между България и Румъния

22.08.2017 | 17:25 Редактор:
Ще има ли нов мост между Русе и Гюргево?
Ще има ли нов мост между Русе и Гюргево?

Нов мост между Русе и Гюргево може да реши проблема с растящия трафик по Дунав Мост 1. Около това становище се обединиха представители на държавата и на местната власт в двата града. Предстои през есента да се проведе разширена работна среща по темата, на която ще бъдат поканени еврокомисари и евродепутати, които да лобират за европейско финансиране на проекта.

През лятото, когато движението е най-натоварено, през сега съществуващото съоръжение ежедневно минават над 7000 превозни средства, което води до задръствания и опашки. От Граничната полиция в Русе са категорични, че Дунав мост няма как да поеме по-голям трафик от този.

"И в настоящия момент е в пъти по-малък трафикът при Видин-Калафат, отколкото при Русе, и продължава да се увеличава. В сравнение от миналата година досега е двойно по-голям", коментира областният управител на Русе Галин Григоров.

А пътуващите са на мнение, че единият мост  трябва да бъде само за леки коли, а другият за камиони.

Румънската страна има готов проект на нов мост между Русе и Гюргево на стойност 250 млн. евро. От Окръжния съвет в румънския град предлагат идеите на двете страни да бъдат хармонизирани.

Очаква се решението за изграждане на новото съоръжение да бъде взето най-късно през следващата година. Двете страни ще търсят европейска подкрепа за финансирането му и по време на европредседателството, което предстои на България и Румъния през 2018 и 2019 година.

Вижте още във видеото.