До 7 % скок на осигурителните прагове

Това сподели в сутрешния новинарски блок заместник- председателя на БСК – Димитър Бранков.

04.10.2011 | 15:10 Редактор: Мариета Иванова
До 7 % скок на осигурителните прагове

Минималните осигурителни прагове за малките и средни предприятия да бъдат препоръчителни, а не задължителни, предлагат експертите от Българската стопанска камара. Социалните партньори вече преговарят за минималните осигурителни прагове за следващата година.
Средният договорен ръст е в рамките на около 7 % за 46 икономически сектори сподели в сутрешния новинарски блок заместник- председателя на БСК – Димитър Бранков. По неговите думи основните сектори, които оказват влияние върху определянето на осигурителните прагове са селското стопанство и търговията. „Ако те бъдат елиминирани, ръстът ще е средно около 2 % - сподели още Димитър Бранков и допълни, че договорените осигурителни прагове  ще засегнат около 1 млн. наети души, което е под 50 % от наетите лица в страната по трудово правоотношение. Предстои министърът на труда и социалната политика да взе окончателното решение за повишаването на осигурителния праг.
Позицията на БСК е, че за сектори, за които няма договорен ръст, не трябва да има административно увеличение. „Нашите аргументи са изключително свързани с настоящата икономическа обстановка и запазване на работната ръка. При евентуално увеличение на минималните осигурителни прагове може да настъпи редуциране на наетите лица,“ сподели заместник- председателя на БСК.
 
Вижте какво още каза заместник- председателят на БСК Димитър Бранков пред телевизия Bulgaria ON AIR.