Токът няма да поскъпне заради вредните емисии

Това заяви министърът на околната средата и водите Нона Караджова за Новините ON AIR.

30.09.2011 | 17:05 Редактор:
Токът няма да поскъпне заради вредните емисии
Токът няма да поскъпне заради вредните емисии

България е предложила план за удължаване на срока за изкупуване на вредни парникови газове от родните електроцентрали, които генерират въглеродни емисии. Това съобщи за Новините на телевизия Bulgaria ON AIR министърът на околната среда и водите Нона Караджова. Европейската комисия реши от 2013 г. генериращите вредни емисии електроцентрали да плащат съответните такси. Това, логично, ще доведе до поскъпване на тока в страните от Европейския съюз.
Предстои предложеният план да бъде одобрен от Европейската комисия. Заради закъснялото въвеждане на екоизискванията от наша страна, още от времето на прехода, има вероятност срокът за България да бъде удължен с 2-3 години. Освен това ТЕЦ-овете са заявили намерения да инвестират в очистителни инсталации, така че да не се налага да купуват големи количества въглеродни емисии. Изключение прави ТЕЦ „Бобовдол“.
По думите на министър Караджова токът не би трябвало да поскъпне след 2012 г. заради екоизискванията.
За разлика от електроенергията поскъпването на самолетните билети е неизбежно. Във връзка с борбата с климатичните промени Европейската комисия наложи и директива, задължаваща самолетните компании също да плащат за вредни емисии, генерирани в атмосферата. Това правило ще важи само за страните от ЕС и не засяга полетите от Европа към страни извън общността.
В България до 27-те страни-членки летят четири авиокомпании.
Поскъпването ще е минимално, с от 2 до 10 евро на дестинация. Ако все пак зареждат с по-нискоемисионно гориво няма да им се наложи да купуват големи квоти. От Брюксел все още не са решили как ще се измерват изпусканите в атмосферата вредни парникови газове от самолетните превозвачи. Авиокомпаниите ще задават количеството емисии от полетите. В случай, че крият информация санкцията е 100 евро за тон, при 15 евро пазарна цена в момента.