250 млн.лв. е недостигът в НОИ за август

Парите за пенсиите обаче, са гарантирани, увери финансовият министър Симеон Дянков.

30.09.2011 | 11:25 Редактор:
250 млн.лв. е недостигът в НОИ за август
250 млн.лв. е недостигът в НОИ за август

Дефицитът в НОИ от четвърт милион лева не застрашава осигурителната система. Парите за пенсии са осигурени, увери от парламентарната трибуна министърът на финансите Симеон Дянков. Кризата и безработицата са причината за намалелите приходи в осигурителния институт. Демографският срив също влияе на постъпленията за пенсии - 3 млн. работещи издържат над милион и половина пенсионери.
Опозицията в парламента попита как ще се покрие дефицитът и предположи, че необходимите средства ще се изтеглят от фискалния резерв.
Към края на годината се очертава недостигът да достигне 400 млн. лв., заяви Драгомир Стойнев ПГ „Коалиция за България“, според който средствата ще бъдат набавени от фискалния резерв.
Ако сте чели Закона за държавния бюджет, трябва да сте наясно, че няма как от резерва да се финансира дефицит – отговори на свой ред финансовият министър Симеон Дянков. - Парите ще дойдат от други приходи и те са от Агенция „Митници“.
Дянков припомни, че преди повече от година дефицитът в НОИ е бил два пъти по-висок. Той не се ангажира с мнение дали осигурителната система ще има положителен баланс в скоро време.