Орязват парите по програмата Еразъм

Намаляват стипендиите по програмата за обмен на студентите Еразъм.

29.09.2011 | 17:44 Редактор:
Орязват парите по програмата Еразъм
Орязват парите по програмата Еразъм

Европейската комисия намалява парите за студентите по програмата за обучение в чужбина Еразъм. Държавните агенции за управление на евросредствата решават дали да компенсират с по-малък брой приети по програмата студенти или с увеличаване на броя им за сметка на по-ниска стипендия. Родната агенция се е спряла именно на втория вариант, тъй като интересът към програмата не е особено висок.
По-малко от 1700 студенти от университети у нас са учили по един семестър в чужбина. Размерът на стипендията се определя от страната, в която учи студентът. Средният й размер за България е 254 евро месечно.
Иван Николаев от Студентския съвет към Софийския университет „Св. Климент Охридски“ сподели, че преди година стипендията за Германия е била 470 евро, а тази година е 317 евро. „При условие, че само наемът на квартирата е 250 евро. Как да живее с тези пари наш студент в чужбина?“ - питат от  Студентския съвет към СУ.
Студентите прогнозират, че орязването на стипендиите по Еразъм ще имат обратния ефект - интересът ще е още по-слаб и голяма част от родните студенти ще се откажат от обучението си в чужбина. В случай, че Държавната агенция по управление на европейските средства намали парите по програмата, родните кандидат-висшисти предлагат държавата да дотира намалената сума.
В другите европейски страни средствата също не са достатъчни, но там има фондове на университетите, на държавата за подпомагане на студентите за обучение в чужбина. Нашето министерство няма такава програма затова ще искаме да се доплаща по Еразъм,“ подчерта Кристиян Даскалов от Студентския съвет към Нов български университет. 
България е на предпоследно място по интерес към програмата в страните от Европа. Интересът на чуждестранни студенти за обучение у нас също е слаб, тъй като за шестте месеца на обучение няма как да се научи български, а родните университети с програми на английски са изключително малко.