9.5 % е безработицата през септември

Безработицата сред младите хора възлиза на почти една четвърт от трудоспособното население в България.

29.09.2011 | 17:11 Редактор: Петко Трухчев
9.5 % е безработицата през септември

Безработицата в страната през септември е 9.5 % по данни на Агенцията по заетостта. Това обяви министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов. От следващата година към МТСП ще работи екип за прогнозиране на пазара на труда в средносрочен план.
Екипът за средносрочно планиране на пазара на труда ще се занимава с прогнози за обема на безработицата в страната и ще изготвя мерки за насърчаването на заетостта. Също така ще изследва и от какви кадри се нуждае бизнесът.

В същото време пет центъра за подготовка на кадри ще отворят врати от догодина, като обучителите ще са от Австрия. За преминалите успешно курса ще се осигури работа в австрийски компании у нас. Според социалния министър няма опасност от разширяване на безработицата.
Основен проблем е безработицата сред младите. Една четвърт от дипломиралите се през последната година не са успели да си намерят работа. Причината според министър Младенов е, че висшистите учат специалности, които не се търсят толкова масово на пазара.
"От този месец и следващия 1300 млади лица под 26 години ще започнат работа в държавната администрация като мярка по временната заетост. Имаме и платен стаж за 1500 стажанти,“ информира още министърът на труда и социалната политика.
Увеличение на детските добавки може да има догодина когато се изготвя макрорамката на бюджета, съобщи социалният министър. Ако има такова, то ще е минимално. Ще се наблегне на разширяването на социалните услуги за майките.