България увеличава капитала си в Банката за развитие към Съвета на Европа

Така най-старата общоевропейска банка - тази за развитие на Съвета на Европа, ще повиши капитала си с 2.2 млрд. евро.

28.09.2011 | 14:24 Редактор:
България увеличава капитала си в Банката за развитие към Съвета на Европа
България увеличава капитала си в Банката за развитие към Съвета на Европа

Решението е на акционерите във финансовата институция. Така най-старата общоевропейска банка - тази за развитие на Съвета на Европа, ще повиши капитала си с 2.2 млрд. евро. Индексирането на капитала на банката се извършва във връзка с предстоящите стрес- тестове на европейските банки.

България като един от 27-те акционери също трябва да подсили участието си във финансовата институция. 25 млн. лв. вноска от наша страна няма да са за сметка на бюджета, а траншът ще бъде извършен до края на годината, обясниха от бюджетната комисия в парламента.

"България като акционер в банката, трябва да увеличи с 25 млн. лв.  дела си. Но основното тук е, че не става въпрос за основни вноски, тъй като тези 25 млн. лв. повече, които ще осигурим, ще са или за сметка на резервите от 22 млн., или пък за сметка на гаранции, които не са ефективна стойност," разясни заместник- председателят на Комисията по бюджет и финанси Димитър Главчев.

Увеличаването на капитала на Банката за развитие към Съвета на Европа се прави заради предстоящите стрес-тестове на финансовите институции на Стария континент. Те ще се извършат до края на годината и ще покажат доколко банките са готови да посрещнат нова криза.

"Прави се, за да се запази статутът й и кредитният рейтинг – подчерта заместник- председателят на Комисията по бюджет и финанси Димитър Главчев. - Знаете, че по време на криза се подлагат на преоценка кредитните рейтинги на всичките от този род институции."

Банката отпуска кредити на страните-членки основно за социални дейности. Централно място в секторната й политика заема финансирането на програми за намаляване на безработицата и развитие на малките и средни предприятия. За България средствата минават през Българската банка за развитие.