С 85 % се е повишила безработицата за три години

По думите на председателя на БСК недостигът на специалисти в Европа води до влошаване на качеството на работната сила в страната.

26.09.2011 | 17:17
С 85 % се е повишила безработицата за три години

Безработицата е нараснала с 85% за три години. Над 260 хиляди работни места са закрити за период от две години. Тревожните данни изнесе изпълнителният председател на Българска стопанска камара Божидар Данев. Той разкритикува държавата, че не насърчава качеството на работните места. Данев препоръча да се влагат повече публични средства в сферата на образованието и иновациите.
Председателят на БСК направи връзка между свитата заетост и спада на инвестициите. Само за две години са се влошили няколко показателя. Заетостта намалява с 2,6 на сто. С над 319 хиляди намаляват заетите в икономиката, а самоосигуряващите – с 36 хиляди. 40 на сто от предприятията са освободили всички свои служители. За миналата година чуждестранните инвестиции са едва 1.6 млрд. евро, а през тази година статистиката отчита дори изтичане на капитали от България. Обезкуражените лица също нарастват, стана ясно по време на пресконференцията на БСК. Ключово предложение на стопанската камара е увеличение на капиталите в образованието и подобрение на качеството му.
По думите на председателя на БСК недостигът на специалисти в Европа води до влошаване на качеството на работната сила в страната.
Друга тревожна тенденция е тази, че над 90 % от българите в с висше образование живеят в градовете, а много малка част от тях – в селата. Статистиката сочи, че 410 хиляди души в България са неграмотни.
В същото време в много случаи ръстът на заплатите изпреварва растежа на производителността. По думите на Божидар Данев Румъния ни изпреварва по показателя „производителност на труда“.
Едно от основните предизвикателства за България е как да се повиши брутният вътрешен продукт. Според макрорамката за 2011 г. е заложен ръст от 3,6% за тази година.