100 млн. лв. инвестиции в електронно управление

Средствата са основно по линия на финансиране от европейски фондове.

26.09.2011 | 16:06 Редактор:
100 млн. лв. инвестиции в електронно управление
100 млн. лв. инвестиции в електронно управление

Над 100 млн. лв. са инвестирани в проекти в областта на електронното управление, информира министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски при откриването на семинар на тема „Програма в областта на цифровите технологии за Европа” в Плевен. Средствата са основно по линия на финансиране от европейски фондове.
По думите на Ивайло Московски целите на ръководеното от него министерство са: гражданите на България да могат чрез интернет да работят и учат, да получават здравни услуги, независимо къде се намират; както и да бъде свалена административната тежест от бизнеса, съобщиха от пресцентъра на МТИТС. Министър Московски подчерта, че усилията са насочени в две основни посоки: съвременни електронни съобщителни мрежи в цялата страна, а не само в големите градове, и удобни и сигурни електронни услуги.
Като реални резултати в областта на цифровите технологии министър Московски посочи най-успешното електронно преброяване на населението в Европа, в което се включиха почти половината български домакинства. Увеличава се броят на фирмите, които подават годишните си финансови отчети с електронни декларации. През октомври МТИТС пуска системата за електронна проверка на шофьорските изпити и електронна система за техническите прегледи. Все повече български организации и фирми кандидатстват електронно по европейски проекти.