ЕП разглежда мерки срещу катастрофите

Предложените от европейската Транспортна комисия мерки предстои да бъдат гласувани на 27 септември.

26.09.2011 | 13:11 Редактор: Мариета Иванова
ЕП разглежда мерки срещу катастрофите

Само истински план за действие за гарантиране на безопасността по пътищата може драстично да намали броя на смъртните случаи и тежките наранявания по европейските пътища, смятат депутатите от парламентарната комисия по транспорт. Транспортната комисия предлага конкретни мерки, които Европейската комисия да приложи незабавно, съобщиха от пресцентъра на Европейския парламент.
Депутатите искат ЕК да разработи план за действие за периода 2011-2020 г., с цел да се намалят наполовина смъртните случаи от пътни произшествия, както и намаляване на убитите на пътя деца под 14 години с 60% и редуциране на тежките наранявания с 40%.
Сред предложенията е скоростта в населените места да бъде ограничена до 30 км/ч и пътната мрежа да бъде обезопасена с цел защита на пешеходците и велосипедистите.
До 2013 г. Комисията ще трябва да предложи мерки за хармонизиране на пътните знаци и правилата за движение в ЕС, както и за максимално допустимите нива на съдържание на алкохол в кръвта. Депутатите препоръчват нулева ставка за начинаещите шофьори през първите 2 години и за професионални шофьори във всеки един момент.
Повече от 35 000 души умират всяка година при пътни произшествия в ЕС, сочи статистиката на ЕК за 2009 г. Според цитираните данни 1.5 милиона души са сериозно ранени в резултат на катастрофи, често с последици за цял живот. Социалната цена на пътно-транспортните произшествия се изчислява на 130 млрд. евро годишно.