Ден на траур в село Катуница и община Садово

Президентът Георги Първанов отмени посещението си в Карнобат и ще бъде в Пловдив, заради събитията в пловдивското село.

26.09.2011 | 09:28
Ден на траур в село Катуница и община Садово

Обстановката в село Катуница остана спокойна през нощта. Днес в селото и в община Садово е ден на траур. Институциите, фирмите и училищата няма да работят. Президентът Георги Първанов отмени посещението си в Карнобат и ще бъде в Пловдив, заради събитията в Катуница. Днес е и погребението на 16-годишния Павел, който почина по време на протестите в пловдивското село на 23 септември. Полицейското присъствие в Пловдивско остава засилено. Охраняват се всички входове и изходи на Катуница. За 26 септември са насрочени нови протести в повечето градове в страната.
Преди ден премиерът Бойко Борисов заяви, че не е доволен от работата на полицията по време на размириците в пловдивското село. Борисов заяви, че полицията е "изпуснала" ситуацията там.
След кървавата и огнена нощ в Катуница, главният прокурор Борис Велчев е разпоредил да бъде извършена проверка на доходите на Кирил Рашков. Районният съд в Асеновград постанови осъдителни присъди на петима от общо 28-те задържани - на четирима е наложена глоба от 300 лева, а един е осъден на 3 дни в полицейския арест.
На 25 септември напрежението се пренесе и в ромските махали в Пловдив, където се въоръжиха с бухалки и брадви. Градът остана под полицейска блокада, а полицейски патрули и части на жандармерията бяха разположени на всеки 10 метра.
Размириците в пловдивското село Катуница започнаха на 23  септември, когато 19-годишен младеж от село Катуница е прегазен и влачен повече от 10 метра от микробус. Веднага след инцидента, на мястото се събира тълпа, която преодолява полицейския кордон и навлиза в имотите на Кирил Рашков, по-известен като Цар Киро. Според очевидци, шофьорът на микробуса е действал по негови нареждания.
Версиите за убийството са много, като най-споменаваната е дългогодишна вражда за земи между ромския род и роднини на младежа. През целия ден на 24 септември се провеждат шествия, на които хората от селото открито обявяват, че искат целият род на Кирил Рашков да се изсели от Катуница.
По време на един от протестите умира още едно момче от сърдечна недостатъчност. През деня на мястото са изпратени специални полицейски части, за да се опази обществения ред. Въпреки това, няколко от автомобилите на цар Киро, както и резиденцията му, намираща се извън селото, са изпочупени и опожарени.
На мястото пристига и главния секретар на МВР Калин Георгиев. След като в следобедите часове хората се разотиват, напрежението отново нараства привечер. Тогава футболни фенове на пловдивските отбори “Локомотив” и “Ботев” пристигат в селото. Въоръжени с коктейли Молотов, подкрепяни от местните жители, те подпалват някои от имотите и автомобилите на цар Киро. Важно е да се отбележи, че няма стълкновение между органите на реда и протестиращите, като жандармеристите не използват помощни средства, а се опитват да ги укротят буйстващите феновове единствено с думи.

Вижте и видео репортажа от кореспондента на Bulgaria ON AIR.