От днес страната е в предизборна кампания

Кампанията стартира 30 дни преди датата на изборите - 23 октомври и завършва ден преди вота - в 24 часа на 21 октомври.

23.09.2011 | 11:23
От днес страната е в предизборна кампания

Днес започва предизборната кампания за президентския и местния вот. Кампанията стартира 30 дни преди датата на изборите - 23 октомври и завършва ден преди вота - в 24 часа на 21 октомври. Следващият ден - 22 октомври е ден за размисъл и тогава, и в изборния ден не се допуска провеждането на агитация .
Кандидатите за президент и вицепрезидент и за местни органи на властта имат право да използват агитационни материали.
Според законовите разпоредби те могат да изготвят и разпространяват плакати, реклами, обръщения, но задължително трябва да бъде отбелязано от чие име се издава и задължително трябва да съдържа информация, че купуването и продаването на гласове е престъпление. Информацията трябва да заема не по-малко от 10 % от лицевата площ на агитационния материал. В аудио- и аудио-визуалните материали тази информация също трябва да бъде отбелязана. Забранено е на кандидат-претендентите да използват общинския и държавен транспорт за агитация.
Агитационните предизборни материали задължително трябва да се поставят на определените от кмета места. Тяхното унищожаване и заличаване е забранено, когато са поставени по законовия ред.
Забранява се публикуването и излъчването на агитационни материали, които застрашават здравето на хората и накърняват доброто име на кандидатите. За първи път според Изборния кодекс участниците в изборите трябва да премахнат агитационните материали до три дни от приключване на изборния ден.
В случаите, когато има втори тур, трите дни текат от втория тур. Ако не изпълнят това изискване, те са застрашени от глоба между 1000 и 10 000 лв. Резултатите от екзит пола ще могат да се съобщават след 19.00 часа в деня на изборите - 23 октомври.