България и Румъния в “Параграф 22” за Шенген

Сравнението направи министърът на вътрешните работи Цветан Цветанов след отложеното за октомври решение за присъединяване на двете страни към европейското пространство без граничен контрол.

22.09.2011 | 21:00 Редактор: Мариета Иванова
България и Румъния в “Параграф 22” за Шенген

Няма решение за присъединяването на България и Румъния към Шенгенското пространство от проведения днес Съвет на министрите. Това обяви в Брюксел вицепремиерът и министър на МВР Цветан Цветанов, цитиран от БНР. Най-рано решението може да бъде взето в средата на октомври при среща на Върха на ЕС.
Причина за отлагането е несъгласието на Холандия и Финландия за присъединяване на двете страни в европейското пространство без граничен контрол.
Министърът на вътрешните работи на България Цветан Цветанов информира, че мнозинството е подкрепило позицията за спазване на валидните  до момента правила - в противен случай се навлиза в “параграф 22”.
Предстои продължаване на преговорите през следващите дни при евентуална промяна на позицията на Холандия и Финландия, след което да последва свикване на извънреден съвет и приемане на съответното решение. То може да бъде взето и на подпис със съгласието на всички останали страни-членки. Ако няма съгласие до срещата на Върха, планирана за 17 и 18 октомври, темата ще бъде включена като точка в дневния ред на заседанието на държавните и правителствени ръководители.
Пред БНР холандският министър за имиграцията Леерс е споделил, че не очаква през следващите седмици някаква нова информация, която да мотивира промяна на холандската позиция.
За отлагане на решението за присъединяване на България и Румъния към Шенген се заговори още преди ден, когато АФП разпространи информация, цитирайки  на анонимни източници от Брюксел, съобщили за подобно намерение.