Митничарите ще разследват данъчни престъпления

Около 270 служители на Митниците ще отменят полицаите.

21.09.2011 | 17:36 Редактор:
Митничарите ще разследват данъчни престъпления
Митничарите ще разследват данъчни престъпления

Митническите инспектори ще имат разследващи функции и ще извършват арести, решиха народните представители като приеха на първо четене поправки в Закона за дейността на ресорната агенция.
Около 270 митнически служители ще имат правото да разследват данъчни и валутни престъпления, източване на големи суми от държавния бюджет и укриване на доходи. С това митниците ще дублират функциите на МВР и НАП. Полицаите обаче също изземват част от правомощията на митническите служители.
Промените предвиждат право да извършват разследване да имат само квалифицирани служители и под наблюдение на прокурор. Те ще могат да съставят акт за нарушение на акцизното законодателство. Друга промяна на закона предвижда правото на извършване на арести от митничарите по места.
"Задържането би могло да се осъществява в зависимост от какъв вид задържане става въпрос – отбеляза Владислав Горанов, заместник-министър на финансите. - Това ще се извършва на съответното местоположение на митницата. Това са около 10 места в страната."
Опозицията в парламента не подкрепи поправките в Закона за митниците. Дублирането на функциите на митничарите с тези на МВР и НАП ще доведе и до увеличаване на издръжката на Митниците, контрира депутатът от „Коалиция за Бъглария“ Михаил Миков.
"Къде отива икономическа полиция, къде отива разследващия капацитет на МВР," попита Миков.
Митническите инспектори няма да имат право да използват СРС-та. Това може да се случи само, ако наблюдаващият прокурор прецени, че има такава необходимост.