fallback

Падналият парапланерист се оказа и късметлия - в добро състояние е

От болницата съобщиха, че е контактен и ще бъде изписан началото на следващата седмица

11.08.2017 | 13:28 Автор: Иван Берберов

Добро е състоянието на пострадалия парапланерист, който вчера падна при полет край Витоша. Той е контактен и ще бъде изписан в началото на следващата седмица. Въпреки инцидента, мъжът отново е готов да възобнови екстремното си хоби.

Късметлия! Така лекарите в болницата "Св. Анна" описват пострадалия парапланерист. След като било установено, че той се е разминал от сериозните наранявания парапланеристът поискал да напусне болницата. 

"Тук се получава една лоша традиция. Буквално през месец в нашата болница идва парапланерист. Изобщо любителите на екстремни преживявания са чести гости в спешното ни отделение. Че е достатъчно добро – добро е, но е по-добре човек да си преценява възможностите и малко повече разум никога не е излишен", отбеляза говорителят на болницата Антон Луков.

На спасителния екип му отнело около 10 минути да спусне лебедката от хеликоптера, да върже и да качи парапланериста в летателната машина, предаде репортерът на Bulgaria ON AIR Иван Иванов.   "От планинската служба ни дадоха точни координати, така че не беше трудно откриването му. Мястото, на което се намираше пострадалият, беше с голям наклон и не можеше да се извърши кацане. За това трябваше да спуснем лебедка и да го закараме до болница", сподели пилотът Васил Вълков.

"Беше контактен когато слязох, но имаше очевидна гръбначна травма. Това, което ме притесни беше, че той изпитваше тръпнене в ръцете. За щастие беше достатъчно адекватен да ми съдейства да го поставя във вакуум матрака", обясни спасителят Виктор Варошкин.

Въпреки, че акцията на спасителите е минала сравнително леко, предизвикателствата за тях в такива ситуации са огромни.

"Ние винаги трябва да се пазим един друг и е хубаво че имаме страхотна стиковка като работа в екип. Винаги трябва да отчитаме опасностите, които дебнат, защото за нас също не е безопасно", посочи операторът на лебедката Васко Борисов.

Спасителите препоръчват на всички отправили се към планината – по земя или по въздух, да бъдат внимателни и да са сигурни в собствените си възможности, за да не се налага спасителните екипи да тестват своите.

fallback
Още от България
fallback