ГЕРБ: БДЖ изпълнява реформите по план

Коалиция за България: Увеличаването на краткосрочните заеми на държавните железници е пагубно.

21.09.2011 | 17:22 Редактор:
ГЕРБ: БДЖ изпълнява реформите по план
ГЕРБ: БДЖ изпълнява реформите по план

В парламента Синята коалиция поиска изслушване на премиера Бойко Борисов за ситуацията в железниците. Поводът за искането е отложеният заем на Световната банка към БДЖ. Според управляващите, реформите вървят по график. От опозицията обаче предупредиха, че заемът ще доведе до фалит на железниците.
Засега железниците не са изправени пред фалит, заяви бившият министър на транспорта и депутат от „Коалиция за България“ Петър Мутафчиев. Липсващият заем от Световната банка няма да се отрази пагубно на БДЖ, тъй като със средствата от него трябваше да се покрият дългосрочните задълженията на дружеството. По-опасни са краткосрочните заеми.
"БДЖ може да бъде пред фалит, ако се увеличат краткосрочните й заеми и тези към доставчиците. Засега няма проблеми с изплащането им. Ако държавата изпълнява задълженията си към БДЖ, тя ще е в състояние да ги плаща,“ отбеляза пред Bulgaria On Air Петър Мутафчиев.
БДЖ трябваше да получи заем от 460 млн. лв. от Световната банка срещу изпълнени реформи. Бавното им провеждане обаче може да накара финансовата институция да преосмисли заемът, коментира още Петър Мутафчиев. Председателят на транспортната комисия в парламента Иван Вълков се оказа, че не знае за отложения заем и опасността за БДЖ да трупа още краткосрочни задължения.
"Защо да не ги обслужва, не е вярно че няма средства – бяха думите на Иван Вълков в отговор на журналистическо запитване за коментар по темата. - Не е отложен заемът. Кой ви каза? Питайте Министерството на транспорта, и на финансите."
Отговорът на министъра на финансите на депутата Иван Вълков е, че на този етап Министерството на финансите е спряло действията по взимане на заема от Световната банка за БДЖ като очаква железниците да изпълнят реформите, разписани от Световната банка, като условие за подписване на заема.
Отлагането във времето на спасителната инжекция за железниците ще доведе до техният фалит, прогнозират от синята коалиция.
"БДЖ се приближават към момент, в който ще бъдат обявени в несъстоятелност и ще спре обслужването на българските граждани, заяви пред Bulgaria ON AIR Иван Иванов от „Синята коалиция“.
Приватизацията на БДЖ „Товарни превози“ няма да доведе до оздравяването на дружеството, тъй като по закон средствата от сделката ще отидат в Сребърния фонд. Още повече, че до разпродажбата им ще се стигне след 6 месеца, ако парламентът одобри раздържавяването им.
Според шефовете на БДЖ Йордан Недев и Владимир Владимиров Световната банка е одобрила заема за железниците на първия транш, а повод за стачки абсолютно няма, стана ясно на специална пресконференция.