Основания за стачка в БДЖ няма

Позицията подкрепи министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски.

21.09.2011 | 17:06
Основания за стачка в БДЖ няма

Основания за стачка в БДЖ няма, заяви министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски. Преди днешното заседание на Министерския съвет той съобщи, че планът за оптимизация на железниците предвижда закриване на  20 или 30 линии. По думите му това няма да доведе до масови съкращения на служители, каквито са опасенията на синдикатите.
Преди два пред Bulgaria ON AIR председателят на синдиката на българските железничари към КНСБ Петър Бунев съобщи за издавани устни заповеди за изготвяне на списъци с цел осъществяване на съкращения в размер на 22 % от персонала в компанията.
Министърът на транспорта Ивайло Московска обаче е на друго мнение. Той опроверга синдикатите като нарече слухове, предстоящите съкращения на служители в държавните железници.
По думите му, служителите си получават заплатите навреме.
"В железниците предстои оптимизация по утвърден план за преструктуриране – заяви Московски след заседанието на Министерския съвет днес. – Някои от дейностите ще бъдат изведени извън компанията. Не става въпрос, че тези хора ще останат без работа - те просто се прехвърлят в аутсорсваните дейности.“
Според министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията железницата е декапитализирана с 800 млн. лв.
 „В момента се търси механизъм, който чрез промяна на закона да позволява линии, представляващи интерес за частния бизнес, да се дават на концесия или под наем – отбеляза Московски. - Няма причини да се мисли, че се прави нещо непрозрачно.“
По нареждане на премиера Бойко Борисов на 3 октомври ще се проведе работно заседание по проблемите на българските железници. В него ще вземат участие самият министър- председател, вицепремиерът и финансов министър Симеон Дянков, министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски и ръководствата на двата синдиката КНСБ и КТ „Подкрепа”. По време на срещата ще се направи анализ на изпълнението на двете стачни споразумения, заплащането и социалната политика и какво е направено по подписания меморандум за развитие на железопътния транспорт и неговите инфраструктури.