Общинският съвет на Разград с Декларация срещу шистовия газ

По предложение на комисиите по законност и екология, ще се обсъди и възможността градът да се включи към заведеното от община Нови пазар дело във Върховния административен съд.

21.09.2011 | 11:45
Общинският съвет на Разград  с Декларация срещу шистовия газ

Общинският съвет на Разград  ще подпише Декларация срещу решението на Министерския съвет за проучване и добив на шистов газ в Североизточна България. По предложение на комисиите по законност и екология, ще се обсъди и възможността градът да се включи към заведеното от община Нови пазар дело във Върховния административен съд. С него се атакува законосъобразността и целесъобразността на правителственото решение да разреши на фирмата "Шеврон" да прави проучвания, без да е извършена екологична оценка.
Във вторник общинският съвет на Добрич прие предложението на кмета Детелина Николова за  провеждане на референдум преди издаване на разрешение за проучване и добив на шистов газ на територията на общината. Представителите на Общинския съвет обаче не насрочиха дата за местния вот, нито пък определиха бюджет за провеждането му. От Инициативния комитет "Добрич против добива на шистов газ" са категорични, че протестите продължават.
Две от общинските комисии настояваха да се наложи мораториум върху проучването и добива на шистов газ, но стана ясно, че това не е в правомощията на ОС, а само на Народното събрание. От Гражданска инициатива “Добрич против добива на шистов газ” изразиха своето недоволство от взетото решение.
Проблемът е, че община Добрич е само една от осемте добруджански общини, които могат да бъдат потърпевши от решението на Министерски съвет от юни тази година, с което се дава съгласие компания “Шеврон” да проучва за находки на шистов газ в Североизточна България. Затова Гражданското движение ще търси решение на проблема от своите народни избраници.
Писмото до депутатите ще бъде придружено от подписка. Според Инициативния комитет населението не е информирано за реални екологични последици. Все още жителите на Североизточна България не са наясно какви са рисковете за здравето им и околната среда. Опасността от увреждане на почви и води в житницата на България е реална, смятат те.